Het experiment

11/10/19

Waarom zweeg je tien dagen?

De insteek was om beter te leren luisteren. Ik ben oprichter van de piloten, uitzendkantoor in Izegem en Drongen en wij zijn experts in luisteren. Ik wilde daar nog beter in worden. Daarom zweeg ik 10 dagen om nog beter te kunnen luisteren.

Het was anders dan gedacht..

10 dagen zat ik opgesloten in mijn eigen lichaam. Van dag één wilde ik ermee stoppen. Ik droomde er zelfs over en kwam dan helemaal bezweet wakker. Maar ik wilde doorzetten en zien hoe het zou evolueren. In de eerste dagen voelde ik me vooral een mindervalide, iemand die minderbegaafd is, geen woorden heeft, zich niet kan uitdrukken. Ik was letterlijk stom.

Ik leefde en werkte gewoon door met netwerken, vergaderingen, opleidingen, naar de winkel gaan, een uitstapje met mijn kinderen. De insteek was om te leren luisteren. Alleen vraagt luisteren ruimte en openheid. In die ruimte ontstaat er connectie tussen mensen en kan er geluisterd worden. Zwijgen is gesloten en creëert geen ruimte maar doet juist de deur dicht.

De vele stiltes die bleven hangen waren pijnlijk. En dat zowel voor de mensen die ik ontmoet heb in die 10 dagen als voor mezelf. Ik wil hier uitdrukkelijk iedereen bedanken die mij tegen het lijf gelopen is tussen 1 en 10 oktober. In het bijzonder wil ik mijn collega Chiara bedanken. Ook mijn 2 kinderen Gilles en Michelle van 11 en 8 jaar verdienen een pluim omdat ze weer eens meegaan in een idee van hun mama.

Gesprekken verstommen aan de keukentafel. Alles wordt koeler. Er wordt geen goeiemorgen of bedankt meer gezegd. Die bijzondere band met mijn kinderen smolt voor mijn ogen weg. Maar met knuffels kon ik veel oplappen.

Dat ze mijn briefje met “eerst afwassen” na veel proberen maar niet konden lezen 😉, was het voordeel van het experiment voor hen.

Mijn lichaam protesteerde in hoofdpijnen en hartkloppingen. Het schreeuwde het uit maar zat gevangen.

Al snel kwam er dat gevoel van een diep respect. Een empathie voor ieder mens want we zitten allemaal wel vast met iets, zwijgen over iets, houden iets voor onszelf omdat we ons niet kunnen uiten of de juiste uitingsvorm nog niet gevonden hebben. Wij als West-Vlamingen zijn daar zeer slechte leerlingen in. Dit experiment heeft me tot een uiterste geduwd én vandaag zeer dankbaar gemaakt voor mijn liefde voor woorden. Ze spontaan uit mijn mond krijgen blijft een uitdaging. Leren luisteren in plaats van zwijgen zou veel ruimte én connectie maken.

Mocht er iemand ooit de leerstoel Luisterwetenschappen willen oprichten dan zou ik daar graag aan meehelpen.

 

Wil je over dit experiment meer weten? Neem contact met mij: 0478929311 veerle@depiloten.com

 

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

 

Izegem, 4 oktober 2019

Wat gebeurt er als je 10 dagen zwijgt en luistert?

Uitzendkantoor de piloten uit Izegem en Drongen test het uit in een experiment. Veerle Sentobin, oprichter van de piloten, zwijgt 10 dagen lang om nog beter te leren luisteren. Ze is 39 jaar, mama van 2 kinderen van 8  en 10 jaar en ondernemer. Ze speelde al een tijd met het idee en werd geïnspireerd door kunstenares Marina Abramovic die in 2010 in het MoMa in New York woordeloos luisterde in haar performance ‘The Artist Is Present’. Met dit 10-daagse experiment tot en met donderdag 10 oktober wil ze de aandacht vestigen op de eenvoud van luisteren in een hashtag amazing en vind-ik-leuk wereld.

Echt luisteren is belangrijk. Het klinkt heel gewoon, maar het is wel de sleutel in de filosofie van de piloten. Veel mensen denken dat je een oplossing moet geven maar eigenlijk eist luisteren geen resultaat, het is wel een inspanningsverbintenis, schrijft ze. Bij de piloten komen mensen in de zetel zitten en wordt die tijd gemaakt om te luisteren. Ze garanderen een goed gesprek, geen job.

Tijdens dit experiment snoert Veerle haar eigen mond 10 dagen 24 op 24 uur maar leeft en werkt gewoon door. Ze luistert en hoort veel meer dan gewoonlijk, ze wil iets zeggen, wil iets vragen, wil een antwoord geven, mist het moment, wordt niet begrepen en kan niet begrepen worden.. De impact is veel groter dan gedacht, schrijft ze. Aanvaarden van misverstanden, nachtmerries, badend in het zweet wakker worden,.. Na de eerste dagen brengt het experiment haar in de leefwereld van een anderstalige. Gesprekken verstommen als ze erbij komt te staan. Ze slaat meer dan anders haar ogen neer. Mensen mijden haar en zij merkt dat ze ook zelf mensen uit de weg gaat. Mensen spreken over haar wanneer ze er gewoon bij staat. Mensen zeggen letterlijk: “Ik vind dit ongemakkelijk, ik kan geen hoogte van je nemen, ik weet niet wat je over me denkt.” Ze spreken een angst uit.

Het antwoord voor Bart Somers

Die angst is de vrees waar Bart Somers het over had deze week in de nieuwe talkshow Vandaag op één. Somers had het over zijn voornemen als nieuwe minister van Samenleven de angst te overwinnen over de andere. Je inleven in de andere die geen woorden of weinig woorden heeft en écht luisteren, legt die wonde open en bloot. Het zou een goed experiment zijn voor velen in onze samenleving, besluit Veerle.

Met de donkere dagen in aantocht willen de piloten zo de aandacht vestigen op het belang van woorden én goed leren luisteren zowel thuis, in je dorp als op je job.

Wil je meer weten over dit experiment? Stuur Veerle een bericht (want ze neemt niet op tot 11/10 😉 ): 0478929311 veerle@depiloten.com of op www.depiloten.com